سلامتی

ام اس | بیماری با نمک‌ها! | بیماری

به نقل از مجله سیب سبز: ام اس یه جور مریضی اعصاب مرکزیه که می تونه هر عضوی از بدن رو درگیر کنه و علائم اون از مشکلات حرکتی تا مشکل در گفتار متغیره. در مریضی ام اس گلبولای سفید که نقش دفاع از بدن رو برعهده دارن به دلایل نامشخصی به غلافای عصبی سیستم عصب مرکزی به جای یه عامل بیگانه حمله ور شده و مریضی شروع می شه. تازگیا در یکی از خبرگزاریای ایران مطلبی منتشر شد مبنی بر اینکه مصرف نمک زیاد می تونه در دچار شدن و پیشرفت مریضی ام اس نقش داشته باشه و این درحالیه که به گفته دکتر رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو مصرف نمک میان ایرانیان دوبرابر میانگین جهانیه! واقعا نمک زیاد می تونه خطر دچار شدن به ام اس رو بالا ببره؟

افزایش احتمال دچار شدن به ام اس و دیابت نوع یه

بعضی محققان میگن مصرف زیادتر از اندازه نمک ممکنه مقصر اصلی در افزایش اندازه مریضیای خودایمنی مانند ام اس باشه. به گفته این گروه مصرف رژیمای غذایی پرنمک باعث افزایش یه جور از سلولای ایمنی می شه که با مریضی خودایمنی در رابطه هستن. بررسی این محققان نشون داد موشایی که مهندسی ژنتیک شده بودن تا به ام اس دچار شن، وقتی که رژیم غذایی پرنمک رو می خوردند نسبت به موشایی که اندازه دریافت نمک شون متعادل بود، وضعیت بسیار بدتری پیدا می کردن. این یافته ها نشون دهنده اون هستش که نمک ممکنه در ایجاد مریضیای خودایمنی مانند ام اس و دیابت نوع یه در افراد مستعد از دید ژنتیک نقش داشته باشه.

دختران چاق ۸ برابر بیشتر ام اس می گیرن!

هنوز معلوم نیس که دقیقا چه دلیلی باعث ایجاد مریضی ام اس می شه. دلایلی که واسه ایجاد این مریضی نام برده می شن ویروس، مشکل ژن یا هر دو باهم به همراه عوامل محیطی مانند استرس و آلودگی هوا و داشتن سابقه خانوادگی این بیماریه.

 یافته های تحقیقات جدید نشون دهنده اون هستش که چاقی امکان بروز مریضی ام اس در کودکان و دختران نوجوون رو زیاد می کنه. براساس این تحقیقات، بروز مریضی ام اس در میان دختران چاق حدود ۸/۱ برابر بیشتر از دختران با وزن طبیعیه.  با اینکه دچار شدن به ام اس در کودکان پدیده ای نادره اما این مطالعه نشون میده که والدین یا مراقبان کودکان و نوجوانان بسیار چاق باید به نشونه هایی مانند سوزن سوزن شدن انگشتان، بی حسی یا ضعف اندام توجه کنن.

اگه خطری حس می کنین

البته نمک تنها عامل محیطی موثر در مریضیای خودایمنی نیس؛ کمبود ویتامین D هم ممکنه در این مورد نقش داشته باشه. سیگار کشیدن هم یه عامل موثره.
 با اینکه ممکنه چند سال طول بکشه تا رابطه بین مصرف نمک و مریضی ام اس در آدما ثابت شه اما واسه مریضایی که از پیش در خطر بیشتر مریضی خودایمنی هستن کاهش مصرف نمک غذایی ممکنه ایده خوبی باشه. به گفته محققان، مبتلایان به ام اس نباید در کاهش مصرف نمک و خوردن غذاهای فرآوری شده تردیدی کنن! قبل از اینم مصرف زیادتر از اندازه نمک در افزایش خطر دچار شدن به مریضیای قلبی و فشار خون بالا، مقصر شناخته شده.

اگه طبع تون سرده و به ترشیجات علاقه دارین…

اداره آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران اعلام کرده آدمایی که از نظر ژنتیکی دارای طبع سردی هستن و دائم از غذاهای سرد استفاده می کنن بیشتر در برابر دچار شدن به مریضی ام اس قرار می گیرن. یه سریای دیگه از تحقیقات نشون دهنده اون هستش  که آدمایی که علاقه زیادی به خوردن ترشی، سرکه، تمبرهندی و قره قروت دارن، درصورت مصرف کشکی و هردم بیل این مواد غذایی در برابر دچار شدن به ام اس قرار می گیرن. هم اینکه وضعیت روحی و روانی فرد، یکی از پیش زمینه های بروز مریضی ام اس هستش پس افراد زودرنج و حساس باید تلاش کنن تفسیر خود از موقعیتای اجتماعی رو به شکلی تغییر بدن تا کمترین فشار روانی بر اونا وارد شه. کمبود ویتامین ۱۲B و D از دیگر عوامل ایجاد کننده مریضی ام اس عنوان می شه. الان هم تحقیقی در دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد رابطه مصرف شیرمادر و مریضی ام اس داره انجام میشه.

مراقب نمکای نامحسوس باشین!

ام اس یه جور مریضی مربوط به سیستم ایمنیه که درزمان اون عکس العملای التهابی و اکسیداتیو در بدن زیاد می شه. پس تموم خوراکیای افزایش دهنده التهاب و استرس اکسیداتیو می تونن بر پیشرفت مریضی اثر بذارن. مصرف نمک زیاد از اونجایی که می تونه منتهی به دفع آب و تغییر در تعادل الکترولیتی مایعات بدن در داخل و خارج سلول شه، احتمال بروز استرس اکسیداتیو و التهاب رو زیاد می کنه. مصرف خوراکی های پر نمک نه فقط واسه بیماران ام اس بلکه واسه بقیه افراد هم اصلا پیشنهاد نمی شه. نگفته نمونه نمک چه به صورت رو (نمکی که به غذا اضافه شه) و چه به صورت نامحسوس مثل بی کربنات سدیم (جوش شیرین) که به صورت افزودنی در فرآورده های غلات استفاده می شه یا مونوسدیم گلوتامات که به عنوان افزودنی به کنسروهای گوشتی اضافه می شه، همه می تونه این ویژگی آسیب رسانی رو داشته باشه.

این گفتار غلطه

در دلیل شناسی تموم مریضیا از جمله ام اس عوامل مختلفی موثر هستن.  مصرف بیشتر از اندازه نمک آسیب رسانی بدن رو کلا بیشتر می کنه یعنی هم تعادل آب و الکترولیتای بدن رو به هم می زنه و هم احتمال استرس اکسیداتیو و التهاب رو بیشتر می کنه.

مصرف نمک زیاد و به هم خوردن تعادل آب و الکترولیتا بیشتر از همه منتهی به پرفشاری خون می شه. پرفشاری خون هم مهم ترین عامل خطر مریضیای قلبی و عروقیه. مریضیای قلبی و عروقی هم خود با استرس اکسیواتیو همراه هستن که ممکنه سیستم ایمنی رو هم درگیر کنه و از این روش منتهی به بروز مریضیای نورولوژیک و عصبی مثل ام اس شه پس ام اس می تونه دلایل بسیار مختلفی داشته باشه و اینکه بخوایم بگیم مصرف نمک زیاد حتما منتهی به ام اس می شه، گفتار صحیحی نیس.

نمک مثل سیگار

تازگیا مقالات و تحقیقات جدیدی ارائه شدن مبنی بر اینکه اگه مصرف نمک کم باشه، احتمال برگشت و پیشرفت مریضی ام اس هم کمتر هستش اما در مورد تاثیر نمک بر شانس دچار شدن به ام اس چیزی گفته نشده. درست مثل سیگار؛ در مورد سیگار هم گفته شده که مصرف اون با اندازه برگشت ام اس و پیشرفت اون رابطه مستقیم داره اما سیگار کشیدن به خودی خود دلیل بر دچار شدن به ام اس نمی شه. در واقع در مقاله های جدید گفته شده کمبود ویتامین D3 ، مصرف سیگار و نمک زیاد فقط شانس پیشرفت ام اس و برگشت اونو بیشتر می کنه.

هنوز ثابت نشده

تاثیر نمک روی مریضی ام اس ثابت شده نیس و در مورد این قضیه باید تحقیقات بیشتری انجام بشه. الان بعضی تحقیقات در مکانای جور واجور انجام شده مبنی بر اینکه مصرف نمک زیاد باعث شدید شدن علائم مریضی ام اس می شه اما هیچ کدوم شون به طور کامل ثابت شده نیس. در کل مصرف نمک کمتر به همه افراد پیشنهاد می شه.

جمع آوری سلامت اکاایران جمع آوری سلامت اکاایران

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *